
Hoe een activeringscentrum tot een vlottere re-integratie leidt?
TERUG NAAR OVERZICHTHoe langer iemand thuis zit, hoe lastiger de re-integratie wordt. Dat zien we geregeld terug in de praktijk. Om onnodig lang thuis zitten zoveel mogelijk te voorkomen heeft Job Solutions een in-house activeringscentrum opgezet.
Jouw re-integrerende medewerkers hebben belang bij een veilige omgeving waar ze positieve werkervaring opdoen, weer in beweging komen, wennen aan werkritme en werkbelasting. Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat de medewerker weer snel geheel of gedeeltelijk aan het werk kan. In 2014 zijn we daarom als re-integratiebureau begonnen met een intern activeringscentrum. Ontdek in deze blog wat we doen en wat de voordelen zijn.
Download e-book Kwalitatief casemanagement
Van brede werkzaamheden tot sollicitatietraining en sport
In het activeringscentrum gaan kandidaten in een re-integratietraject opnieuw aan de slag. In het activeringscentrum staat het stimuleren van wat iemand wel kan voorop. Samen met anderen, en zo nodig individueel. Onder begeleiding bouwen ze hun werkbelasting en -ervaring weer op.
Leerdoelen en stappenplan
Met iedere kandidaat bepalen we samen wat de ontwikkel- of leerdoelen zijn. Daarbij zijn de exacte werkzaamheden niet eens van het grootste belang. Zo kan een kandidaat willen wennen aan het werkritme, een werkervaringsplaats als assistent-manager nemen of eens proberen of administratief werk iets voor hem of haar is.
Om te bepalen welke werkzaamheden een kandidaat oppakt, gebruiken we een zoekprofiel en persoonsprofiel. Wie is deze kandidaat? Wat wil de kandidaat? Wat zijn de belemmeringen en de functionele mogelijkheden (FML)? En wat wordt door de arbeidsdeskundige geadviseerd? Op basis van deze vragen, de leerdoelen en het opleidingsniveau maken we samen een stappenplan.
Zo bereiden onze kandidaten zich, in drie maanden tot een half jaar, voor op een nieuwe plek op de arbeidsmarkt. In die periode bieden we meer dan alleen een werkplek. Want hoe krijgt een kandidaat weer vertrouwen in zijn eigen kunnen? En hoe pak je een sollicitatiegesprek aan als je al enige tijd uit het arbeidsproces bent? Daarom geven we ook trainingen in empowerment, sollicitatie skills, computervaardigheden en maken we het ‘in beweging komen’ praktisch door samen te sporten.
Drie voordelen van een activeringscentrum voor de kandidaat én casemanager
Kiezen voor een re-integratiebureau met een intern activeringscentrum heeft een aantal pluspunten. Drie concrete aspecten zorgen voor een vlotte re-integratie:
- Sneller aan de slag
Thuiszittende medewerkers kunnen bij ons direct beginnen, dus er is geen afhankelijkheid van wachttijden. Voor kandidaten is de omgeving vertrouwd, waardoor de drempel lager is dan bij een externe werkervaringsplaats. - Saamhorigheid en meer motivatie
Iedereen in het activeringscentrum worstelt met een vergelijkbaar proces. Ze vinden herkenning en inspiratie bij elkaar; ze zien hoe een ander omgaat met zijn beperkingen en trekken zich aan elkaar op. Het besef ‘als zij het kan, kan ik het ook’ doorbreekt met regelmaat een negatieve spiraal. - Begeleid door gecertificeerde jobcoaches
Kandidaten werken onder supervisie van gecertificeerde jobcoaches die rechtstreeks contact houden met de casemanager en op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door aanwezig te zijn op de werkvloer krijgen onze jobcoaches snel inzicht in de behoeften, kwaliteiten en ontwikkeling van de kandidaten.
Structuur en inzicht in belastbaarheid
Met een activeringscentrum werken thuiszittende werknemers aan een versterkte arbeidsmarktpositie of meer structuur. Laatst hadden we een case waarin de arbeidsrelatie verstoord was. De medewerker kon niet goed meer functioneren, ook niet op een andere plek in het bedrijf. Zelfs het rendement van collega’s bleef achter door deze gespannen situatie.
We zagen dat het enorm hielp om de medewerker uit de werksituatie te halen en in het activeringscentrum op zijn tempo aan de slag te gaan. Door de nieuwe setting werd de navelstreng met de oude situatie doorgeknipt. Meteen kon deze medewerker het rouwproces in, wat hoort bij werkveranderingen. Hij kon sneller de oude situatie loslaten en de hoop op nieuwe dingen gaan richten. Tegelijk verdween ook de spanning op de oude werkvloer.
In de praktijk ‘mogen oefenen’ maakt de overstap naar een externe werkplek gemakkelijker. Of een kandidaat nu wil leren omgaan met de beperkingen in het werk, met grenzen bewaken of wennen aan het arbeidsritme, een intern activeringscentrum zorgt voor recente werkervaring, een betere arbeidsmarktpositie en uiteindelijk een vlottere re-integratie.
Wil je meer weten over kwalitatief casemanagement? Download ons e-book Kwalitatief casemanagement en laat je meenemen in goed, beter en het beste casemanagement.