Hoe selecteer je het juiste re-integratiebureau voor je providerboog?

TERUG NAAR OVERZICHT

Een goede providerboog heeft veel voordelen voor werkgevers. Door een efficiënte en effectieve samenwerking met, bijvoorbeeld, een re-integratiebureau op te bouwen, komt er tijd vrij voor preventie. Maar hoe vind je het re-integratiebureau dat bij je past?

Voorkom verzuim met een preventieve aanpak

Het grote voordeel van een vaste providerboog is dat de partijen met wie je samenwerkt op elkaar ingespeeld zijn. Ze kennen elkaar en zijn specialisten in hun vakgebied. Dat schakelt snel waardoor je minder tijd kwijt bent aan tweede spoor trajecten. Bij een langdurige samenwerking kan een kwalitatief goed re-integratiebureau je helpen door trends in verzuim, specifiek voor jouw bedrijf, te signaleren. Uiteindelijk wil je inzetten op preventie en zo langdurig zieke medewerkers en de kosten van een tweede spoor traject voorkomen.

Hoe kies je het juiste re-integratiebureau?

Elk re-integratiebureau heeft zijn eigen visie en aanpak. Zorg ervoor dat je kiest voor een re-integratiebureau dat aansluit bij de kernwaarden van jouw organisatie. Ga je voor een menselijke aanpak met oog voor het welzijn van de medewerker? Wil je realistisch advies over de stappen in het traject? Breng dit ter sprake tijdens een intakegesprek met een re-integratiebureau om te kijken of er op dit vlak een match is.

1. Kwaliteit

Hoe herken je een kwalitatief goed reintegratiebureau?

Een goed re-integratiebureau maakt gebruikt van de juiste methodieken, heeft kennis van van de Wet Poortwachter en de wet en regelgeving op het gebied van eerste en tweede spoor trajecten, de actuele arbeidsmarkt, ontwikkelt coaching technieken constant door trainingen en opleidingen, weet te netwerken en is creatief in het oplossen van problemen.

Ze spreken de taal van het UWV en weten waar ze op moeten letten bij alle stappen in het traject. De werknemer staat centraal en wordt begeleid in een succesvolle afronding van het traject.
Je herkent een goed re-integratiebureau niet alleen aan hun kennis en ervaring, maar ook aan de juiste keurmerken en certificaten. Let hierbij bijvoorbeeld op het keurmerk ‘blik op werk’, het Noloc certificering, andere erkende certificeringen en de accreditatie van jobcoaches.

2. Ruime ervaring

Hoe belangrijk vind je ervaring? 

Pro-actief advies, een vooruitziende blik en meedenken met de werkgever zijn waardevol voor de succesvolle afronding van een tweede spoor traject. Bij Job Solutions merken we dat onze jarenlange ervaring helpt om gericht advies te geven, waardoor trajecten effectiever uitgevoerd kunnen worden.

Door onze ervaring hebben we ook de beschikking over een groot netwerk. Dat helpt bij het vinden van een passende arbeidsplek buiten de huidige organisatie, of bij het vinden van een werkervaringsplek.

We merkten in trajecten dat het hielp als medewerkers zo snel mogelijk weer iets van een arbeidservaring hebben. Daarom zijn we 2014 begonnen met een intern activeringscentrum waarbij we mensen trainingen en werkervaring bieden. Zonder wachtlijsten en afgestemd op de mogelijkheden van de werknemer. In onze activeringscentrum bieden we een diversiteit van activiteiten en ontwikkelingstrainingen aan die gericht zijn of het effectief laten re-integreren van werknemers.

3. Locatie

Speelt de locatie een rol?

Praktisch gezien is het handig om een re-integratiebureau in jouw regio te kiezen. Job Solutions heeft verschillende vestigingen in Nederland, waardoor we bedrijven en hun medewerkers vanaf meerdere locaties kunnen helpen. Werknemers buiten de landsgrens begeleiden we via e-coaching, waardoor het voor werknemers mogelijk is om coaching in hun land van herkomst te volgen.

Kies het juiste re-integratiebureau voor je providerboog!4. Kennis van de arbeidscultuur

Spreek je wel de juiste taal?

Denk ook eens aan de culturen die je binnen je bedrijf hebt. Cultuurverschillen kunnen een rol spelen, zowel bij het ontstaan van ziekte, als in het re-integratietraject. Medewerkers reageren hierdoor soms anders. Bewustwording van deze verschillen draagt bij aan het voorkomen van verzuim en het eerder of succesvoller afronden van een re-integratietraject.

5. Oog voor preventie

Wil je ook kijken naar preventie?

Natuurlijk wil je het liefst eerste en tweede spoor trajecten voorkomen. Dat kan door actief in te zetten op het voorkomen van verzuim. 

Preventie start namelijk al vóór de ziekmelding. Het doel van preventie is om ziekmelding te voorkomen. Dit doe je door als werkgever alert te zijn op signalen en door een open dialoog aan te gaan met de werknemer. Als het nodig is kun je in dit stadium een loopbaancoach of een outplacementtraject inzetten en ziekmelding voorkomen. Je bespaart als werkgever uiteindelijk een hoop tijd en geld door goede gesprekken te voeren over het welzijn en de inzet van de medewerker. 

Een goede werksfeer is erg belangrijk om onderliggende problemen te voorkomen. Door actief aandacht te besteden aan een positieve bedrijfscultuur, zorg je voor stressvermindering bij de werknemer en bij jou als werkgever. Een re-integratiebureau met oog voor preventie kan deze gesprekken uit handen nemen of ondersteunen bij de juiste opzet van gesprekken.

 

Wil je meer weten over kwalitatief hoogstaand casemanagement? Download vandaag ons e-book Kwalitatief casemanagement.

 

Top