Kennisbank

10 meestgestelde vragen over arbeidsdeskundig onderzoek

1. Wat is arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek verschaft duidelijkheid over de arbeidsmogelijkheden en inzetbaarheid van de zieke werknemer. Het arbeidsdeskundig onderzoek dat meestal tussen de 42e en 52e ziekteweek plaatsvindt, richt zich in de eerste plaats op de arbeidsmogelijkheden binnen de huidige organisatie.

2. Wanneer is een arbeidsdeskundig onderzoek verplicht?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is noodzakelijk als een werknemer langdurig ziek is of als er aan het begin van de verzuimperiode geen zicht is op herstel.

3. Wie vraagt een arbeidsdeskundig onderzoek aan?

Het arbeidsdeskundig onderzoek kan – afhankelijk van de situatie – worden aangevraagd door de bedrijfsarts, de verzekeringsarts, de medisch adviseur, de werkgever, het re-integratiebureau of de werknemer zelf (vaak omdat deze een dergelijk verzoek bij de werkgever heeft neergelegd).

4. Welke vragen krijg je bij een arbeidsdeskundig onderzoek?

Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op vragen als: Kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan uw werknemer doen?

5. Waarom een arbeidsdeskundige inschakelen?

De arbeidsdeskundige helpt een werkgever en werknemer bij de re-integratie. Of het nu gaat om ergonomische aanpassingen, werkritme aanpassingen of een duidelijk antwoord of iets echt niet is aan te passen in het werk. De arbeidsdeskundige geeft concrete handvatten voor sturing in de re-integratie.

6. Hoe lang duurt het voor je een arbeidsdeskundig onderzoek krijgt?

Een arbeidsdeskundig onderzoek neemt meestal tussen de 4 en 6 weken tijd in beslag.

7. Welke punten beoordeelt de arbeidsdeskundige?

Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat de werknemer arbeidsbeperkingen heeft, krijgt hij of zij een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk uitgevoerd kan worden ondanks beperkingen. En wat dat betekent voor de mate van de arbeidsongeschiktheid.

8. Hoe gaat een arbeidsdeskundige te werk?

De arbeidsdeskundige zoekt naar mogelijkheden voor uw zieke werknemer om te re-integreren. Door bijvoorbeeld aanpassingen te doen op de werkplek. Het doel van de arbeidsdeskundige is altijd om langdurige uitval te voorkomen en te zorgen voor een spoedige en verantwoorde terugkeer naar werk.

9. Wat als je het niet eens bent met de arbeidsdeskundige?

Na het onderzoek van de arbeidsdeskundige van het UWV wordt er een beslissing genomen door het UWV over de mate van arbeidsongeschiktheid. Als de werknemer of werkgever het niet eens is met de rapportage van de arbeidsdeskundige van het UWV, dan kunnen zij tegen dit rapport van de arbeidsdeskundige niet zelfstandig bezwaar maken. Er moet eerst een definitieve beslissing van het UWV afwachten waarin het arbeidsongeschiktheidspercentage is vastgelegd. Tegen deze beslissing van het UWV kan er bezwaar worden gemaakt. 

10. Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek er uit?

Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige de werkgever over de re-integratiemogelijkheden van de zieke werknemer. Om erachter te komen hoe de werknemer het best duurzaam herstelt, gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer zelf en de werkgever. Ook bezoekt hij eventueel de werkplek.

Heb je vragen?

Bel ons gerust 088 20 50 100 Neem contact op

Wat kost het?

Vraag een vrijblijvende offerte op Offerte aanvragen