
7 redenen om bij reintegratie niet voor een eenpitter te kiezen
TERUG NAAR OVERZICHTZoek je hulp bij de re-integratietrajecten van jullie organisatie? Waar moet je op letten bij het zoeken van een goede partner? Prijs? Ervaring? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen het inschakelen van een zzp’er en een re-integratiebureau.
Een re-integratiebureau met een team van coaches heeft 7 belangrijke voordelen ten opzichte van een eenpitter.
-
Meer kans op de juiste klik
Coaching is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat het klikt met een coach. Je gaat een lang traject met elkaar aan. Daarbij wil je dat je werknemer een veilig en vertrouwd gevoel heeft, want dat bepaalt voor een belangrijk deel het succes van een traject. Als dat gevoel er niet is, wordt de communicatie heel lastig. Is de coach een zzp’er, dan is er maar één kans op een goede klik. Maak je gebruik van een bureau, dan zijn er meer mogelijkheden.
Ieder mens is anders. Ons team is heel divers. Niet alleen onze afkomst verschilt, ook onze persoonlijkheid. We leveren allemaal dezelfde kwaliteit en gaan voor hetzelfde doel, maar ieder heeft zijn eigen stijl. De een is wat zakelijker ingesteld, de ander is veel vanuit mindfulness bezig en weer een ander is heel praktisch van aard.
We proberen vooraf al goed te matchen. We beginnen met een klikgesprek. Na dit klikgesprek wordt gekeken of de werknemer en de Job Creator een goede klik hebben. Is die er niet, dan schakelen we gemakkelijk over naar een ander.
-
Inzet van meerdere deskundigen
Voor een bepaald onderdeel van een traject is het weleens zinvol om een collega in te zetten. Bijvoorbeeld voor de sollicitatietraining. Dan is het goed als even niet die vertrouwde coach tegenover je zit. Juist iemand anders kan in dat geval helpen om buiten je comfortzone te gaan.
Ook als er meerdere trajecten achter elkaar lopen, kan het slim zijn om een keer van coach te wisselen. Bijvoorbeeld als het laatste traject met jobhunting van start gaat. Er gaat dan een nieuwe fase in voor de werknemer. Een nieuwe coach markeert dat moment en laat een frisse wind waaien. Dat helpt soms ook voor de werknemer om de overschakeling te maken en nieuwe stappen te zetten.
Wil je alles weten over kwalitatief casemanagement?
Download ons e-book.
-
Breed netwerk in meerdere branches
De uitkomst van het traject kan zijn dat de werknemer beter in een andere branche kan gaan werken. Dan zijn contacten in een andere branche nodig. Een zzp’er heeft 1 netwerk, misschien zelfs in 1 branche. Een re-integratiebureau is bekend in meerdere branches en heeft een breder netwerk.
We hebben er zelf veel profijt van dat we met een team van pakweg 20 collega’s intensief samenwerken. We maken veel gebruik van elkaars netwerk. De ene collega heeft bijvoorbeeld een groter netwerk in de transport, de ander in de zorg. Het is onmogelijk om al die relaties zelf warm te houden.
-
Borging van de continuïteit
Ook een loopbaanprofessional kan ziek worden. Een bureau met meerdere medewerkers heeft als voordeel dat een traject altijd overgenomen kan worden. Niet alleen bij ziekte, maar ook bijvoorbeeld tijdens een vakantieperiode. Zo is de continuïteit van een traject gegarandeerd. Je wilt tenslotte geen re-integratiekansen missen. Of dat een traject onnodig lang doorloopt en je in de knoop komt met de wettelijke termijnen.
-
Twee weten meer dan één
Soms zijn re-integratie-situaties ingewikkeld. Op de werkvloer kunnen we altijd even bij elkaar om raad vragen. Dat komt de kwaliteit van ons werk ten goede. Intercollegiaal overleg ervaren wij als een grote meerwaarde. We hebben georganiseerde overleggen zoals onze tweewekelijkse intervisie en daarnaast ook informele overlegmomenten. Vanzelfsprekend doen we een interne controle op alle rapportages. Dekt het de lading, is alles goed omschreven en is de rapportage AVG-proof? Twee weten meer dan één. Lees ook ons e-book over kwalitatief casemanagement.
-
Nauwe samenwerking met het UWV
Vaak nemen zzp’ers trajecten uit handen voor werkgevers en minder vaak voor het UWV. Dat heeft te maken met de voorwaarden die het UWV stelt. Samenwerken met het UWV levert inzichten op in hoe het UWV situaties en rapportages beoordeelt. Een bureau dat samenwerkt met het UWV en dus meer weet, kan die kennis ook benutten in de trajecten voor werkgevers.
We hebben dagelijks contact met het UWV, we spreken hun taal en we weten waar ze op letten. We zijn vaak bij bijeenkomsten aanwezig en worden geregeld gevraagd om presentaties te geven. De onderdelen van de trajecten die wij voor het UWV doen komen ook terug in de trajecten die we voor werkgevers uitvoeren. Daardoor weten we goed waar het UWV op let en kunnen we werkgevers daarop attenderen.
-
Samenwerking voor grotere aantallen
Wil je als organisatie re-integratie 2e spoor of bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding inkopen voor meerdere medewerkers? Bij een zzp’er kun je niet terecht voor veel trajecten. Bij een bureau kun je wel grotere aantallen kwijt. Dat heeft als voordeel dat de werkwijze steeds gelijk is. Dan weet je als werkgever waar je aan toe bent. Het komt bij ons voor dat er op jaarbasis 30 dossiers aangemeld worden door één dezelfde werkgever. In dat geval ga je echt de samenwerking met elkaar aan en zijn we een vaste partner.
Zijn er dan helemaal geen voordelen aan een zzp’er?
Het is niet onze bedoeling om zzp’ers in een kwaad daglicht te zetten. Integendeel, we kennen een aantal zeer gedreven zzp’ers die uitstekend werk leveren. Een
voordeel van zzp’ers is dat je een kort lijntje hebt. Je communiceert altijd direct met de coach zelf, zonder dat je eerst iemand anders aan de lijn hebt.
Goedkoop
Hoewel het in de praktijk gerust anders kan zijn, is de prijs van een eenpitter misschien verschillend. Een ZZP’er kan goedkoper zijn, maar misschien ook juist duurder omdat de kwalitatief sterke zzp’er zich juist ook zeer goed bewust is van zijn marktwaarde. En vergis je niet: goedkoop is vaak duurkoop. Trajecten die niet goed lopen of niet op tijd worden afgerond kosten uiteindelijk bakken met geld.
Zorgvuldig
Ben je op zoek naar een partner voor re-integratiediensten dan biedt een re-integratiebureau een meerwaarde ten opzichte van een zzp’er. Maar uiteindelijk gaat het voor een groot deel om de klik. Het is tenslotte allemaal mensenwerk. Als casemanager wil je een partner die net zo zorgvuldig met medewerkers omgaat als je zelf zou doen.
Het is de uitdaging om in alle re-integratiecases de best mogelijke uitkomst te bewerkstelligen. Meer lezen over deze uitdaging en onze tips daarvoor? Download het gratis e-book: Kwalitatief en efficiënt casemanagement.